Hybride werken en een auto van de zaak?

Het Nationaal Zakelijke Mobiliteitsonderzoek: dit moet je weten

Gereden kilometers en reisfrequenties, tijdens de coronacrisis zijn ze sterk gedaald. Maar vanaf het dieptepunt in 2020 is weer een stijging te zien, zo wordt gemeld in het onderzoek. Zakenautogebruikers zijn steeds meer kilometers gaan rijden. In 2022 waren we al bijna op het niveau van 2019. Naar verwachting gaan we in 2023 gemiddeld weer evenveel kilometers rijden als in 2019.

Bedrijven voorspellen een toename van het aantal externe afspraken

En na de enorme dip in het aantal fysieke externe afspraken, is er weer een toename te zien. 38% van alle ondervraagde bedrijven geeft aan dat er sprake is van een toename aan fysieke meetings ten opzichte van 2021. Maar liefst 37% verwacht voor het komende jaar een verdere stijging van het aantal live afspraken bij externe relaties. Tegelijkertijd blijven medewerkers ook thuiswerken.

Thuiswerken en een leaseauto?

Volgens Rabobank en Vodafone/Ziggo wordt het aanbieden van een leaseauto steeds minder vanzelfsprekend. Zo zal de bank straks o.a. deelauto’s aanbieden voor werknemers die minder dan 20.000 zakelijk moeten rijden. Flexibel reizen wordt de nieuwe norm dus, want bedrijven kiezen steeds vaker voor een mobiliteitsbudget waardoor werknemers kunnen kiezen tussen de auto, trein of fiets. Bijkomend voordeel: het milieu worden minder zwaar belast.

Full operational lease is op zijn retour

Een lange tijd is full operational lease dé populairste leasevorm voor werkgevers geweest. Logisch want: de organisatie kan rekenen op vaste maandelijkse lasten en een afdeling wagenparkbeheer is absoluut niet nodig. Maar steeds vaker kiezen bedrijven voor wat minder lange leasecontracten. Flexibiliteit is in deze tijden key. Shortlease blijkt dan een slimme keuze.

Nog iets om rekening mee te houden: de CO2-registratieverplichting

Vanaf 1 januari 2024 moet je als werkgever, met meer dan 100 medewerkers in dienst, alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van medewerkers registreren. Dit volgens de zogenaamde CO2-registratieverplichting, onderdeel van de Omgevingswet. Wij helpen je graag om het overzicht over je ritten te behouden. Op jouw Avis Zakelijk-account kun je gemakkelijk de informatie terugvinden over: het aantal huurdagen, de gereden kilometers, de fiscale waarde van de ingezette auto’s en de CO2-uitstoot. Op aanvraag leveren we ook het totaaloverzicht van alle gemaakte reserveringen en kentekens van rijdende en ingezette auto’s.

Jouw mobiliteitsbeleid vormgeven? Wij helpen je graag op weg!

Onze accountmanagers denken graag met je mee voor een gepaste oplossing op maat. We geven een advies op basis van jouw mobiliteitsbehoefte. Heb je specifieke vragen? Ook dan kan je contact opnemen met de accountmanager in jouw regio. We stellen iedereen graag aan je voor.