Avis auto zakelijk

Bijtelling huurauto

Bijtelling huurauto

In de praktijk zien we weleens dat mensen op zoek gaan naar trucjes om bijtelling te ontwijken. Dat is niet verstandig, aangezien rechters hier streng over kunnen oordelen. Bovendien kun je, ook als je wel de huidige regels volgt, al best voordelig uitkomen als zakelijke huurder.

Of er bij het huren van een voertuig sprake is van bijtelling en wat de hoogte daarvan is, is afhankelijk van verschillende factoren. In beginsel worden dezelfde regels gehanteerd als bij leasen. Er wordt gekeken naar het type voertuig, de leeftijd, het verbruik en in welke staat het is. De huurperiode en de manier waarop het voertuig wordt gebruikt, bepalen mede of die bijtelling er ook daadwerkelijk komt.

Bijtelling: welke percentages gelden?

Omdat de overheid duurzaam gedrag stimuleert, bepaalt de CO2-uitstoot van een model het bijtellingspercentage. De volgende percentages gelden:

  • 16% geldt als je voertuig 0 gram uitstoot, geen CO2 dus. Als je met je voertuig in de 16%-categorie valt, wordt elke vijf jaar opnieuw vastgesteld of dit nog steeds het geval is en volgt er mogelijk een aanpassing op basis van de laatste regelgeving of waarde.
  • Alle voertuigen die wel CO2 uitstoten, vallen - op wat uitzonderingen na - allemaal onder het normale percentage van 22. Let op: in 2017 is dit percentage verlaagd van 25 naar 22. Is je auto dus op naam gesteld vóór 2017? Dan is de 25% nog steeds van toepassing.

Wie onder een laag bijtellingspercentage wil vallen, vindt ongetwijfeld een mooi model in ons wagenpark. Het aandeel elektrische voertuigen binnen het wagenpark van Avis is de afgelopen jaren enorm toegenomen. We bieden onze klanten de keuze uit verschillende modellen. Zoals een Opel Corsa E, Kia Niro EV en de KIA EV6. Het elektrische segment zullen wij de komende jaren verder uitbreiden.

Hoe bereken je de bijtelling over een huurauto?

Bijtelling wordt berekend op basis van de cataloguswaarde, ook wel de fiscale waarde genoemd. Dat is de waarde die het voertuig heeft bij de eerste aflevering, oftewel de nieuwprijs. Deze is vrijwel altijd in de huurovereenkomst te vinden. Als de waarde bijvoorbeeld €30.000 is, betekent dat bij 22% bijtelling een bedrag van €6.600 per jaar. De Belastingdienst ziet dit als extra bruto-inkomen. De cataloguswaarde wordt bij de meeste verhuurders aangepast aan de huidige waarde. Of er daadwerkelijk bijtelling komt en hoe hoog deze is, hangt van een aantal factoren af.

De belangrijkste factor die bepaalt of er bijtelling komt is het aantal gereden kilometers. Als je privé op jaarbasis meer dan 500 kilometer met een zakelijke huurauto rijdt, moet je bijtelling betalen. Je rijdt privé op het moment dat er geen sprake is van woon-werkverkeer. Daar valt uiteraard de rit van huis naar werk onder, maar ook bijvoorbeeld klantbezoeken, bezorgingen en wachtdiensten.

Het belang van een rittenregistratie

Als je de 500 kilometer niet aantikt, moet je dat kunnen aantonen met een ‘verklaring geen privégebruik auto’ en ritregistratie bij de Belastingdienst. Je moet je gereden kilometers altijd bijhouden, tenzij je de kilometerregistratie afkoopt. In dat geval betaal je een vast bedrag. Dat laatste gebeurt meestal in gevallen waarbij diverse werknemers dezelfde huurauto gebruiken.

Bij Avis helpen we je het overzicht over je ritten te behouden. Op jouw Avis Zakelijk-account kun je gemakkelijk de informatie terugvinden over: het aantal huurdagen, de gereden kilometers, de fiscale waarde van de ingezette auto’s en de CO2-uitstoot. Op aanvraag leveren we ook het totaaloverzicht van alle gemaakte reserveringen en kentekens van rijdende en ingezette auto’s.

Grens van 500 kilometer

Ondanks de overeenkomst in de regels, is er een aanzienlijk verschil tussen huren en leasen. Leasen gaat vaak over een langere periode en voertuigen worden dan ook vaker voor privéritten ingezet. De kans op bijtelling bij leasen is dan ook zeer groot. Die kans is stukken kleiner bij huren, als je tenminste de juiste keuzes maakt. Vooral bij het kort huren van voertuigen zien we bij Avis dat huurders vaak de 500 kilometer aan privéritten niet halen. Dat er altijd wel een vestiging van ons in de buurt is én onze haal- en brengservice maken overbodige kilometers ook onnodig.

Als je wel voor een langere tijd huurt en de 500 kilometer aan privéritten aantikt, kun je de bijtelling beperken door te kiezen voor een duurzaam voertuig. Tot slot, bedenk dat bijtelling in veel gevallen een schijntje is ten opzichte van alle kosten die bij een eigen auto komen kijken.