Voordelen van zakelijk elektrisch rijden

De financiële voordelen voor werkgevers

Naast dat het stimuleren van elektrisch rijden je helpt om aan de maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo)-doelstellingen te werken, zou het natuurlijk mooi meegenomen zijn als er ook financiële baten aan kleven. Gelukkig zijn die er!

  • Ten eerste zijn elektrische auto's vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Kiest een medewerker voor een semi-elektrische of plug-in hybride auto welke minder dan 50g CO2 k/m uitstoot? Dan betaal je de helft van het tarief. Goed om te weten is dat de vrijstelling van deze belasting geldt tot en met 2024. In 2025 wordt dit omgezet naar een kwarttarief en betaal je 25% van het normale tarief.
  • Wist je dat je ook kunt profiteren van lokale subsidies? Naast de landelijke belastingregels bieden gemeentes en provincies vaak subsidies aan om de keuze voor een elektrische auto aantrekkelijker te maken. Wilt je weten hoe dat zit in jouw gemeente? Kijk dan eens op de site van Nederland Elektrisch.
  • Als derde voordeel: volledig elektrische auto’s zijn vrijgesteld van Belasting op personenauto’s en Motorrijwielen, het zogenaamde Bpm. Dit is eigenlijk ook wel de belangrijkste stimulans achter het elektrisch rijden. En dit geldt in ieder geval tot en met 2024.
  • Als laatste punt kan ook de Milieu Investeringsaftrek (MIA) een fiscaal voordeel voor jou opleveren. De MIA is een fiscale aftrekpost die je van de winst van jouw onderneming kunt aftrekken. Voorwaarde hierbij is wel dat deze investering voorkomt op de Milieulijst (jaarlijks gepubliceerd door RVO). Deze aftrek kun je bijvoorbeeld gebruiken wanneer je investeert in een oplaadpunt.

Het stimuleren van zakelijk elektrisch rijden bij uw werknemers

Natuurlijk zou je eerst je werknemers zo ver moeten krijgen om ook daadwerkelijk een elektrisch model te kiezen. Werknemers blijken snel geneigd om een auto te kiezen op de ‘uiterste situatie’: die paar keer per jaar dat er met de auto naar een vakantiebestemming wordt gereden. En dan is een elektrisch model – met een minder groot bereik – geen optie waar veel voor gekozen wordt.

Een van de voordelen voor de zakelijke bestuurders is dat elektrisch rijden aantrekkelijk wordt gemaakt door de overheid met een lagere bijtelling. Deze bijtelling is voor 2020 vastgesteld op 8%, en vooralsnog wordt deze met 4% opgeschroefd in 2021. Overigens geldt deze voordelige bijtelling al sinds 2019 alleen tot een catalogusprijs van 50.000 euro. Is de auto duurder in aanschaf, dan geldt de ‘gewone’ bijtelling van 22%.

Maar wist je dat je het elektrisch rijden bij jouw werknemers ook kunt stimuleren door een efficiënte inzet van zakelijke huurauto’s?