Zakelijk huren | mobiliteitsbudget of een leaseauto

Mobiliteitsbudget of leaseauto?

Zet in op een flexibel mobiliteitsbeleid

Als moderne werkgever wil je jouw medewerkers tegemoetkomen wat betreft keuzevrijheid in woon-werkverkeer. En met de krapte op de arbeidsmarkt, die nog wel tien tot twintig jaar kan aanhouden, wil je alles uit de kast halen om positief op te vallen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat iedere (potentiële) medewerker naar een leaseauto verlangt. Een leaseauto wordt door jongere medewerkers misschien wel als een last gezien, omdat ze in een drukke stad wonen en hun auto nergens kwijt kunnen. En personeel dat in een buitengebied woont, ziet waarschijnlijk een leaseauto wél als een groot pluspunt.

Vaak helpt het al enorm om medewerkers niet te voorzien van standaardopties; laat ze zelf invulling geven aan hun mobiliteit. Wat is er dan allemaal mogelijk? Dat vertellen we je zo, maar eerst even een update omtrent de Omgevingswet waar je zeker rekening mee moet houden.

De CO2-registratieverplichting

Vanaf 1 januari 2024 moet je als werkgever, met meer dan 100 medewerkers in dienst, alle zakelijke ritten en het woon-werkverkeer van medewerkers registreren. Dit volgens de zogenaamde CO2-registratieverplichting, onderdeel van de Omgevingswet. In principe gaat het hierbij om reizen waarvoor je jouw medewerkers een financiële vergoeding geeft of waarvoor je een voertuig of vervoersbewijs ter beschikking stelt. Je rapporteert de volgende cijfers: het aantal kilometers, het gebruikte vervoermiddel en het soort brandstof.

Bij Avis helpen we je graag om het overzicht over je ritten te behouden. Op jouw Avis Zakelijk-account kun je gemakkelijk de informatie terugvinden over: het aantal huurdagen, de gereden kilometers, de fiscale waarde van de ingezette auto’s en de CO2-uitstoot. Op aanvraag leveren we ook het totaaloverzicht van alle gemaakte reserveringen en kentekens van rijdende en ingezette auto’s.

Dan nu, welke mobiliteitsvorm past het beste bij jouw organisatie én medewerkers?

Full operational lease is op zijn retour

Decennialang is full operational lease dé populairste leasevorm voor werkgevers geweest. Begrijpelijk: de organisatie kan rekenen op vaste maandelijkse lasten en een afdeling wagenparkbeheer is absoluut niet nodig. Maar inderdaad, we gebruiken het woord ‘geweest’: steeds vaker kiezen bedrijven namelijk voor wat minder lange leasecontracten. Flexibiliteit wordt zeker in economisch wat onzekere tijden, met een sneller verloop van personeel, steeds aantrekkelijker. Shortlease blijkt dan een slimme keuze.

Met Avis Shortlease heb je geen vast contract, maar juist veel flexibiliteit. Je kunt de auto namelijk inleveren wanneer je wilt. En met een minimale duur van 30 dagen kan je al een personenauto bij ons shortleasen. Ook bij een bestelauto kan je gebruikmaken van Shortlease. Je profiteert dan al van een flexibel contract bij een huurperiode van minimaal 30 dagen.

Het beste meepakken van alle vervoersmogelijkheden? Het mobiliteitsbudget!

Een mobiliteitsbudget is een budget per medewerker om het werkverkeer – zelf - mee te financieren. De medewerker krijgt een bedrag per maand voor de kosten van het woon- werkverkeer en verkeer naar klanten en relaties.

Zo’n budget stelt jouw medewerker in staat om op een eenvoudige manier met de trein, tram, metro, bus, OV-fiets of huurauto te reizen. Want er zijn mogelijkheden genoeg om van A naar B te komen; de ene keer komt reizen met het openbaarvervoer handig uit terwijl een andere keer een auto beter op zijn plaats zou zijn. Ook wordt het maken van milieubewuste keuzes hierdoor gestimuleerd.

Denk je eraan om zakelijk te huren, maar weet je nog niet precies in welke vorm? Wij helpen je op weg!

Onze accountmanagers denken graag met je mee voor een gepaste oplossing op maat. We geven een advies op basis van jouw mobiliteitsbehoefte. Heb je specifieke vragen? Ook dan kan je contact opnemen met de accountmanager in jouw regio. We stellen iedereen graag aan je voor.